Chinese Involvement in Africa: Disputed Neocolonialism - Karakash, Rostyslav, 2000-
Cieľom tohto príspevku je preskúmať, či možno politiku Čínskej ľudovej republiky voči Keni, Zambii, Angole a Afrike ako celku charakterizovať ako neokolonializmus. Aby sme to urobili, musíme definovať kolonializmus a neokolonializmus, podrobne zvážiť vybrané prípady operácií ČĽR v Afrike a prostredníctvom komparatívnej analýzy, či čínsky prístup k týmto krajinám v skutočnosti predstavuje neokolonializmus. Na tento účel je tiež dôležité pochopiť motiváciu čínskeho záujmu o Afriku. Metódy použité v tomto článku sú analýza, historická metodológia, dedukcia a syntéza.