Trends of the Informal Economy in Latin America - Janubová, Barbora, 1991-
Neformálny sektor predstavuje v Latinskej Amerike a Karibiku v priemere 35 % HDP. Neformálne zamestnanie predstavuje takmer 52 % pracovnej sily v regióne. Významné rozdiely sa pozorujú pri porovnaní medzi príjmovými skupinami krajín: krajiny s vysokými príjmami (32,1 %), krajiny s nižším stredným príjmom (50 %) a krajiny s nízkymi príjmami (85 %). Krajiny s najvyššou úrovňou neformálnej ekonomiky sú Bolívia, Guatemala a Peru, zatiaľ čo krajiny s najnižšou úrovňou sú Uruguaj, Čile a Kostarika. Cieľom tohto príspevku je charakterizovať trendy v neformálnej ekonomike v Latinskej Amerike v 21. storočí. Typickou pracovníčkou v neformálnom sektore je žena, mladá alebo staršia pracovníčka s nižším stupňom vzdelania. Vo vidieckych oblastiach dominuje neformálne zamestnanie. Pandémia dočasne obmedzila neformálny sektor v regióne, no po zotavení sa vrátil na predkrízovú úroveň a naďalej rastie. V porovnaní s formálnym sektorom zaznamenala rýchlejšie oživenie. 21. storočie prináša výzvy (digitalizácia, klimatické zmeny) pre neformálny sektor.