Academic Migration and Its Current Pull and Push Factors (Case Study of the University of Economics in Bratislava) - Kopál, Radovan, 1999-
Akademická migrácia je významným fenoménom v globálnom vzdelávacom systéme, ktorý ovplyvňuje jednotlivcov, univerzity a spoločnosť. Hlavným cieľom článku je komplexná analýza súčasných faktorov ťahu a tlaku akademickej migrácie, ktorá by bola užitočná pri hodnotení súčasného stavu akademickej migrácie. Pull and push faktory predstavujú atraktívne aspekty destinácií v ich domovskej krajine alebo v zahraničí, pričom oba typy faktorov môžu byť na jednej strane špecifické a individualistické a na druhej strane veľmi prepojené. Na dosiahnutie vytýčených cieľov využívame štandardné metódy ako popis, zber dát, komparatívna analýza a syntéza.