The Role of Islam in Central Asia's Future (Case Study of Uzbekistan) - Kromková, Júlia, 1998-
Tento článok predstavuje prehľad o téme islamu v Strednej Ázii a skúma jeho rastový potenciál pomocou Uzbekistanu, najľudnatejšej moslimskej krajiny v regióne, ako prípadovej štúdie. Potenciál je v článku skúmaný v troch rovinách – politickej, ekonomickej a sociokultúrnej. Z politického hľadiska článok skúma, ako islam formuje riadenie sekulárneho štátu, a zdôrazňuje, ako sa islam používa v rétorike najvyššieho politického predstaviteľa. Z ekonomického hľadiska skúma súhru islamských princípov a potenciál pre zavedenie islamských financií na rozvíjajúcom sa trhu Uzbekistanu. Sociokultúrne článok vyzdvihuje demografické atribúty stredoázijskej republiky v kontexte islamu ako determinantu ochrany národnej identity, miestnych tradícií a základných hodnôt v Uzbekistane. Článok tvrdí, že islam nie je len reliktom minulosti, ale aj perspektívnou dynamickou silou, avšak nedostatok politickej vôle obmedzuje najmä jeho rastový potenciál.