Hydrological Governance in Slovakia: Managing Surface Water Resources and its Abstraction - Augustín, Michael, 1991-
Analýza trendov odberu povrchových vôd na Slovensku v rokoch 2018 až 2023 so zameraním sa na priemyselné využitie vody. Úloha Slovenského vodohospodárskeho podniku pri dohľade nad vodnými zdrojmi a poukázanie na primárnych priemyselných odberateľov vody. Zistenia naznačujú všeobecný pokles odberov povrchovej vody od 90-tych rokov, pričom v súčasnosti zostáva spotreba povrchovej vody na Slovensku relatívne stabilná. Pokračujúce snahy o zvýšenie účinnosti vody sú rozhodujúce pre udržanie trvalo udržateľných vodohospodárskych postupov vzhľadom na rastúci globálny dopyt a klimatické výzvy. Z toho vyplýva, že hoci sa spotreba priemyselnej vody na Slovensku môže z roka na rok meniť, nenaznačuje to nekontrolovaný nárast poháňaný priemyselnou expanziou.