International Investment Law - Towards Reform or Fragmentation? - Brocková, Katarína, 1976-
Systém medzinárodnej ochrany investícií sa počas svojej relatívne krátkej existencie dostal pod veľkú pozornosť. Vykryštalizovali sa mnohé nedostatky, ktoré viedli k snahe niektorých krajín o reformu samotného obsahu tejto právnej ochrany, ako aj o reformu systému riešenia sporov vznikajúcich z porušenia medzinárodných investičných dohôd medzi zahraničnými investormi a hostiteľskými štátmi, ktoré takéto ustanovenia o ochrane investícií obsahujú. Niekoľko krajín vyjadrilo svoje obavy v súvislosti s transparentnosťou a legitímnosťou tohto režimu ochrany investícií a navrhlo reformy. V poslednom desaťročí existovala snaha previesť tieto reformné plány do praxe prostredníctvom ústupu od takzvaného typu investičných dohôd prvej generácie a postupný posun smerom k presadzovaniu upraveného obsahu ochrany investícií, ako aj k zavedeniu nových spôsobov riešenia prípadných investičných sporov. Cieľom príspevku je preskúmať, či tento trend možno označiť za reformu alebo skôr fragmentáciu medzinárodnej ochrany investícií.