Elections to Regional Councils in the Czech Republic in 2020-2024 in a Comparative Perspective - Brynko, Olha, 1988-
Volebný systém v Českej republike predstavuje kľúčový mechanizmus demokratickej participácie občanov. Značná pozornosť je venovaná analýze regionálnych volieb do regionálnych zastupiteľstiev v rokoch 2020 a 2024 v komparatívnej perspektíve, poukazujúc na pokles volebnej účasti a zmenu politických preferencií s dominanciou hnutia ANO. Populizmus a meniace sa postoje k Európskej únii sú ďalšie dôležité faktory formujúce českú politiku. Budúce legislatívne zmeny volebných pravidiel prinesú nové príležitosti na posilnenie demokratických princípov a účasti voličov na rozhodovaní. Interakcia medzi občianskou participáciou, politickým prostredím a skutočnými zmenami v kultúre politickej deliberácie v Českej republike.