Integration Processes of Ukrainian Refugees in the Slovak Republic - Baleha, Andrianna, 1990-
Slovenská republika má nízky podiel cudzincov na celkovom počte obyvateľov v porovnaní s ostatnými členskými štátmi EÚ. Viac ako polovicu cudzincov tvoria občania Ukrajiny, ktorých počet sa po začiatku vojnového konfliktu v roku 2022 rapídne zvýšil. Integrácia pracovných migrantov a utečencov z Ukrajiny predstavuje významný potenciál pre trh práce SR bez ohrozenia domáceho obyvateľstva. V súčasnosti predstavuje zamestnanosť ukrajinských utečencov približne 44% a má stúpajúcu tendenciu. Na druhej strane je však stále viac ako polovica obyvateľstva pasívna.