Symbolika zelenej farby v taliančine a slovenčine - Smoleňová, Elena, 1974-
Článok je venovaný výsledkom anylýzy talianskych lexikálnych spojení, ktoré obsahujú vo svojej štruktúre zelenú farbu. Jeho cieľom je identifikovať ich výskyt, konotácie a sémantické polia a zistiť zhodu alebo odlišnosti v porovnaní so slovenskými výrazmy. Zvláštnosťou tohto chromatizmu je široká škála významov, ktoré sú často protirečivé. Zelená farba má svoje miesto prakticky vo všetkých oblastiach nášho života a nadobúda rôzne významy v závislosi od kontextu. V priebehu storočí sa často ocitla na periférii záujmu.