Poistenie v nezamestnanosti - Mrukviová Tomiová, Sandra
Nezamestnanosť je jedným z vážnych problémov súčasnej trhovej ekonomiky. Poistenie v nezamestnanosti je súčasťou sociálneho poistenia upraveného zákonom č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, a to ako poistenie pre prípad straty príjmu z činnosti zamestnanca v dôsledku nezamestnanosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku nezamestnanosti. Zákon v rámci osobného rozsahu poistenia v nezamestnanosti pozitívne, ako aj negatívne určuje okruh osôb poistenia v nezamestnanosti. Povinne poistený v nezamestnanosti je jedine zamestnanec, ktorý je povinne nemocensky poistený.