Analýza stratégie pre rodovú rovnosť Európskej únie 2020–2025: zvýšenie rodovej rovnosti v podnikaní a pracovnom prostredí v Európskej únii - Brušková, Barbora, 1996-
Stratégia Európskej únie pre rodovú rovnosť na roky 2020 - 2025 predstavuje komplexný rámec navrhnutý Európskou komisiou na dosiahnutie hmatateľného pokroku v oblasti rodovej rovnosti v rámci EÚ. Štúdia ponúka kritickú analýzu stratégie a jej vplyv na pracovisko a podnikateľský sektor v členských štátoch EÚ. Pozornosť je zameraná na aspekty znižovania rodových rozdielov v zamestnanosti, zvyšovanie zastúpenia žien v rozhodovacích a manažérskych úlohách a zabezpečenie rovnakých príležitostí pre všetkých účastníkov trhu práce. Analýza skúma legislatívne opatrenia zamerané na odstránenie rozdielov v odmeňovaní, podporu flexibilných pracovných podmienok a posilnenie právnych mechanizmov predchádzať diskriminácii a obťažovaniu na základe pohlavia. Porovnanie rodovej rovnosti pred a po implementácii stratégie, čím sa identifikujú špecifické úspechy a pretrvávajúce výzvy v jednotlivých členských štátoch. Zistenia zdôrazňujú ako významné úspechy, tak aj prekážky odhalené stratégiou pri presadzovaní rodovej rovnosti. Na základe týchto poznatkov sú formulované odporúčania na optimalizáciu súčasného rámca rodovej rovnosti a na jeho potenciálne rozšírenie v budúcich iniciatívach EÚ.