Behavioural Economics and its Impact on Marketing Strategies: a Theoretical and Empirical Perspective - Vokounová, Dana, 1962-
Behaviorálna ekonómia predstavuje interdisciplinárny prístup, ktorý spája poznatky z ekonómie a psychológie na pochopenie faktory ovplyvňujúce rozhodovanie a individuálne správanie v rôznych kontextoch. Na rozdiel od tradičných ekonomických teórií, ktoré predpokladajú racionálne spotrebiteľské správanie, behaviorálna ekonómia zdôrazňuje úlohu kognitívnych predsudkov, emocionálnych reakcií a iných psychologických faktorov, ktoré významne formujú rozhodovacie procesy. Tento článok sa zameriava na analýzu štyroch vybraných behaviorálnych ekonomických fenoménov: averzia k strate, sociálny dôkaz, efekt ukotvenia a paradox voľby. V teoretickej časti sú tieto javy podrobne charakterizované na základe prehľadu relevantnej literatúry s vyzdvihnutím ich významu v marketingovej praxi. Empirická časť využíva kvantitatívne metódy na skúmanie interakcií týchto javov so spotrebiteľským správaním s osobitným dôrazom na ich aplikáciu v rôznych marketingových stratégiách. Výskum podčiarkuje interdisciplinárny charakter behaviorálnej ekonómie a jej prínos k moderným marketingovým stratégiám. Teoretické a empirické poznatky prezentované v tomto článku poskytujú solídny základ pre ďalší výskum v tejto oblasti, ako aj praktické aplikácie na optimalizáciu marketingových kampaní. Tento článok významne prispieva k pochopeniu správania spotrebiteľov tým, že poskytuje cenné nástroje na efektívne prispôsobenie marketingových aktivít dynamickému trhovému prostrediu.