Exploring the Multifaceted Role of Artificial Intelligence in Enhancing the Depth and Breadth of Consumer Behavior Research Methodologies - Žák, Štefan, 1971-
Pokroky v umelej inteligencii (AI) pretvárajú marketingový výskum a analýzu správania spotrebiteľov a ponúkajú bezprecedentné príležitosti na pochopenie, predpovedanie a ovplyvňovanie správania spotrebiteľov v ekonomike založenej na údajoch. Technológie AI, ako je strojové učenie, spracovanie prirodzeného jazyka a prediktívna analytika, umožňujú analýzu veľkých súborov údajov v reálnom čase a prispôsobujú sa dynamickým preferenciám spotrebiteľov. Tieto nástroje výrazne zlepšujú tradičné metódy výskumu, prekonávajú obmedzenia škálovateľnosti a spracovania neštruktúrovaných údajov. Umelá inteligencia transformuje zber a analýzu údajov tým, že umožňuje nenápadné a presné metódy, ako sú počítačové videnie a senzory internetu vecí, a poskytuje tak prehľad o pozorovateľnom správaní a základných motiváciách. Aplikácie zahŕňajú segmentáciu správania, personalizovaný marketing a prediktívne modelovanie, ktoré podporujú hlbšie zapojenie a lojalitu zákazníkov. Integrácia AI do výskumu spotrebiteľského správania však predstavuje výzvy vrátane etických obáv o súkromie údajov a algoritmickej zaujatosti, ako aj potrebu vysokokvalitných, reprezentatívnych údajov a efektívnej interpretácie. Riešenie týchto problémov je rozhodujúce pre maximalizáciu potenciálu umelej inteligencie. Okrem transformácie analýzy údajov prináša umelá inteligencia revolúciu v spôsobe interakcie obchodníkov so spotrebiteľmi tým, že umožňuje vysoko personalizované a kontextovo orientované komunikačné stratégie. Tento článok sa zaoberá úlohou AI pri napredovaní výskumu spotrebiteľského správania, pričom zdôrazňuje jej aplikácie, efektivitu a etické úvahy. Syntetizáciou súčasných poznatkov poskytuje použiteľné odporúčania pre budúci výskum.