Market Reactions Then and Now: Analyzing Asset Class Performance Across U.S. Presidential Elections With a Focus on 2024 - Moravec, Peter, 1993-
Článok skúma vplyv prezidentských volieb v USA na globálne finančné trhy analýzou piatich kľúčových tried aktív – S&P 500, zlato, výmenný kurz USD/EUR, 10-ročné štátne dlhopisy USA a bitcoiny – v štyroch volebných cykloch: 2012, 2016, 2020 a 2024. Štúdia využíva analýzu údajov založenú na jazyku Python a využíva vizuálne nástroje a štúdiu udalostí metodiky na porovnanie správania aktív a posúdenie volatility počas dňa. Zistenia ukazujú, že víťazstvá republikánov majú tendenciu podporovať akcie a dolár, zatiaľ čo víťazstvá demokratov korelujú so zvýšeným dopytom po bezpečných aktívach. Bitcoin neustále vykazuje silné povolebné zisky, čo odráža jeho rastúci význam ako alternatívnej investičnej možnosti proti politickej a ekonomickej neistote. Tieto zistenia môžu poskytnúť investorom a tvorcom politiky ďalšie poznatky pri orientácii v politicky ovplyvnenej dynamike trhu.