The Impact of Company Dividend Announcements on Their Value - Zuzik, Jozef, 1985-
Finančné trhy poskytujú platformu pre subjekty s nedostatkom alebo prebytkom finančných prostriedkov na ich efektívne presúvanie. Táto štúdia sa zameriava na investovanie do dividendových akcií, pričom analyzuje reakciu trhu na oznámenia o dividendách. Skúmané faktory zahŕňajú typ dividend, dividendový výnos, pravidelnosť vyplácania, finančné zdravie spoločností, makroekonomické podmienky, priemerný objem obchodov, geografický pôvod spoločnosti, sektorov, v ktorom spoločnosť pôsobí a pomer zisku rozdeleného na dividendy. Výskum prebiehal v kontexte literárneho prehľadu, stanovenia cieľov, zberu údajov a analýzy výsledkov. Zistenia odhaľujú kombinovaný vplyv týchto faktorov na ceny akcií po oznámení dividendy. Na základe analýzy sú navrhnuté odporúčania pre investorov s cieľom optimalizovať ich investičné stratégie.