La motivation phraséologique des somatismes français et slovaques (phrasèmes liés au lexème tête) - Rizeková, Iveta, 1961-
Sémantika francúzskych a slovenských somatizmov používaných v bežnom a familiárnom jazyku. Pozornosť bola venovaná obrazným a idiomatickým slovným spojeniam, ku ktorým autori priraďovali slovenské ekvivalenty, či už na základe vlastných jazykových znalostí alebo podľa slovníkov. Cieľom bolo zistiť, ktoré konotácie sú najčastejšie spojené s daným somatickým prvkom. Porovnaním frazeologickej motivácie francúzskych a slovenských jednotiek autori chceli zistiť mieru ich sémantickej zhody v dvoch skúmaných jazykoch.