Fostering Innovation in Algerian Artisanal Crafts: The Impact of Cluster Development in Constantine and Batna - Laoudj, Ouardia
Tento článok sa zaoberá klastrovým prístupom ako pákou na stimuláciu inovácií a podnikania v sektore remesiel v Alžírsku, pričom sa konkrétne zameriava na klastre remeselníkov pracujúcich s mosadzou v Constantine a remeselníkov klenotníctva v Batne, dvoch provinciách v Alžírsku. Na základe modelu „3T“ Richarda Floridu (technológia, talent a tolerancia) štúdia analyzuje, ako môže príslušnosť ku klastru umožniť remeselníkom získať inovačné schopnosti a realizovať kolektívne projekty. Metodikou použitou v tomto výskume je terénny prieskum uskutočnený počas 21. medzinárodného veľtrhu tradičných remesiel v Alžírsku. Vzorku tvorí 228 remeselníkov, ktorí predstavujú 30% účastníkov veľtrhu, s rozdelením 46% žien a 54% mužov. Údaje sa zbierali pomocou štruktúrovaného dotazníka založeného na troch kľúčových inovačných faktoroch definovaných modelom „3T“. Údaje boli následne analyzované pomocou deskriptívnej analýzy a krížových tabuliek. Výsledky naznačujú, že hoci remeselníci zostávajú viazaní na tradičné metódy, uvedomujú si dôležitosť inovácií pri zachovávaní a propagácii svojich remesiel. Osvojenie informačných a komunikačných technológií je však obmedzené, čo poukazuje na potrebu intenzívnejšej odbornej prípravy. Štúdia tiež poukazuje na potenciál klastrov posilniť spoluprácu medzi remeselníkmi, uľahčiť výmenu poznatkov a zlepšiť ich konkurencieschopnosť na globálnom trhu. V závere článku sa zdôrazňuje význam ochrany remeselnej tvorivosti prostredníctvom kolektívnych značiek a zemepisných označení.