Innovation Vouchers and Cooperation: a Different Approach in Two Countries With a Shared History - Klímová, Viktorie
Inovačné vouchery sú nástrojom inovačnej politiky, ktorej cieľom je iniciovať spoluprácu medzi rôznymi aktérmi, najmä medzi podnikateľskými a výskumnými subjektmi. Príspevok porovnáva implementáciu poukážok v Českej republike a na Slovensku. Jeho cieľom je porovnať politické prístupy k inovačným voucherom v dvoch krajinách strednej Európy, ktoré majú spoločnú históriu, ale ktoré sa v určitom bode vydali vlastnou cestou. Vouchery majú v Česku dlhšiu tradíciu a boli iniciované najskôr na regionálnej úrovni. Na Slovensku sa poukážky realizovali len na národnej úrovni a s nižším rozpočtom. Výskum potvrdil pretrvávajúce rozdiely v inovačnej politike a proaktívnejší prístup v Česku. Prínos príspevku spočíva aj v zameraní sa na tranzitívne ekonomiky, ktorým sa doteraz venovala menšia výskumná pozornosť. Zahrnuté sú dôsledky pre návrh inovačných politík v krajinách s novými inovačnými systémami.