What is the Meaning and Importance of Customer Orientation as Part of the Business Models? The Case of Retail Chains in the Food Market - Kita, Pavol
Dôležitosť orientácie na zákazníka vnímajú mnohí predajcovia potravín v čase, keď vplyvom digitalizácie vzniká situácia ľahkej dostupnosti ponuky potravín pre zákazníka na trhu. Preto tento dokument využíva analytický prístup na strane ponuky, aby zdôraznil perspektívy manažérov v sektore potravín. Cieľom tohto príspevku je na základe dotazníkového prieskumu manažérov 251 obchodných reťazcov s potravinami predstaviť orientáciu na zákazníka ako kľúčový prvok ich obchodného modelu v prípade maloobchodu s potravinami.