Ekonomické dôsledky rodových stereotypov v krajinách Európskej únie - Brušková, Barbora, 1996-
Táto štúdia skúma súhru medzi rodovými stereotypmi a rozdelením súkromných a profesionálnych rolí v Európskej únii, pričom využíva údaje zo Správy o globálnych rozdieloch medzi pohlaviami (WEF, 2024) a Indexu rodovej rovnosti (EIGE, 2023). Primárnym cieľom je analyzovať ekonomické dôsledky rodových stereotypov a identifikovať politické opatrenia, ktoré môžu zmierniť ich nepriaznivé účinky na výsledok trhu práce. Tento výskum sa zaoberá kritickou potrebou pochopiť, ako pretrvávajúce stereotypy, najmä tie, ktoré sa týkajú opatrovateľských rolí, obmedzujú kariérne príležitosti žien a prehlbujú rozdiely v odmeňovaní. Článok je nevyhnutný na poskytnutie ekonomického pohľadu na rodovú nerovnosť zdôraznením medzinárodných rozdielov v stereotypoch a ich vplyvu na kľúčové ekonomické ukazovatele. Prispieva do oblasti ekonómie hodnotením účinnosti existujúcich politík, ako je rodičovská dovolenka a rodové kvóty, a navrhovaním riešení založených na dôkazoch na posilnenie rodovej rovnosti na pracovisku. Tento výskum ponúka tvorcom politík použiteľné poznatky na navrhovanie cielených zásahov, ktoré nielen podporujú sociálnu spravodlivosť, ale tiež maximalizujú ekonomické výhody inkluzívnejšieho trhu práce. Spojením teoretickej analýzy s empirickými údajmi štúdia podčiarkuje nevyhnutnosť riešenia štrukturálnych a kultúrnych prekážok na dosiahnutie udržateľného ekonomického rastu a rodovej rovnosti v Európskej únii.