Súčasný stav obchodných vzťahov Európskej únie a Ukrajiny v období zmien - Bato, Vladyslav, 2000-
Tento dokument skúma vývoj obchodných vzťahov medzi Európskou úniou (EÚ) a Ukrajinou, pričom zdôrazňuje vplyv geopolitických a ekonomických zmien, najmä pokračujúceho konfliktu na Ukrajine. Štúdia pomocou indexov Revealed Comparative Advantage (RCA1 a RCA2) identifikuje kľúčové silné stránky exportu Ukrajiny, ako sú obilniny a živočíšne tuky, a zároveň hodnotí porovnateľné výhody EÚ vo farmaceutických a automobilových výrobkoch. Zistenia odhaľujú významné posuny v dynamike obchodu po roku 2014, o ktoré sa opiera dohoda o prehĺbenej a komplexnej zóne voľného obchodu (DCFTA), ktorá uľahčila liberalizáciu ciel a zosúladenie právnych predpisov. Výzvy ako korupcia, logistické bariéry a technické obmedzenia však pretrvávajú. Dokument zdôrazňuje strategický význam Ukrajiny v obchode EÚ, najmä s kritickými surovinami, pričom sa zaoberá aj potrebou udržateľných reforiem pre hlbšiu integráciu.