Celebrity v marketingu očami Generácií Y a Z: postoje a súčasné trendy - Burzová, Simona, 1999-
Táto štúdia skúma, ako generácie Y a Z vnímajú podporu celebrít v marketingu. Generácia Y uprednostňuje tradičné celebrity spojené s osobnými záujmami, zatiaľ čo generácia Z si cení autentické osobnosti, ako sú mikroinfluenceri a kladie dôraz na rozprávanie pred celebritou samotnou. Generácia Z považuje mikroinfluencerov za veľmi príbuzných a zaujímajú ju nové trendy, ako sú virtuálni influenceri. Pomocou pološtruktúrovaných rozhovorov s 12 respondentmi výskum analyzoval reakcie na reklamy s rôznou úrovňou zapojenia celebrít. Zistenia odhaľujú, že hoci celebrity pútajú pozornosť, ich prítomnosť nie vždy zvyšuje dôveryhodnosť. Štúdia dospela k záveru, že odporúčania celebrít zostávajú účinné, ak sú v súlade s hodnotami publika a v spojení s presvedčivým rozprávaním príbehov, ktoré ponúkajú kľúčové poznatky pre marketingové stratégie zamerané na mladšie demografické skupiny.