Regióny vinárskeho cestovného ruchu na Slovensku - Pospíšilová, Vanesa, 1998-
Celosvetovo známe vína nie sú často preslávené kvôli odrode hrozna, ale práve vďaka svojmu pôvodu. Vo všeobecnosti sa využíva systém klasifikácie a regulácie pôvodu vín pod názvom zemepisné označenie (z angličtiny Geographical Indication so skratkou GI). Zemepisné označenie je významné pri definovaní identity vína a zohráva významnú úlohu pri vytváraní väzby medzi pôvodom vína a jeho originálnymi vlastnosťami (Tscholl a kol, 2024). Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (OIV, 2024) definuje zemepisné označenie ako „akékoľvek označenie chránené príslušnými orgánmi krajiny pôvodu, ktoré identifikuje víno alebo liehovinu ako výrobok pochádzajúci z určitej zemepisnej oblasti, pričom danú kvalitu, povesť alebo inú vlastnosť vína alebo liehoviny možno v podstate pripísať jej zemepisnému pôvodu.“