Vplyv vládnych výdavkov na ochranu životného prostredia a exportovanej pridanej hodnoty na emisie CO2 s dôrazom na finančný sektor - Steinhauser, Dušan, 1988-
Hlavným cieľom práce je zhodnotenie vplyvu exportovanej pridanej hodnoty a vládnych výdavkov na ochranu životného prostredia na uhlíkovú stopu emisií CO2 v 27 členských štátoch za obdobie rokov 2010 až 2020. Článok je však zameraný aj na posúdenie vplyvu vyspelosti finančného sektora na zmenu objemu emisií CO2, a to pomocou exportovanej pridanej hodnoty vo finančnom a poistnom sektore. Bola využitá metóda regresnej analýzy panelových údajov s fixnými a časovými efektami. Na základe empirickej analýzy sme dokázali, že rast pridanej hodnoty je korelovaný s rastom objemu emisií CO2, ale nárast vládnych výdavkov na ochranu životného prostredia znižuje objem emisií CO2. Žiaľ, nedokázali sme vplyv vyspelosti finančného sektora na zmenu objemu emisií skleníkových plynov.