Prekážky, ovplyvňujúce dopyt po produktoch šetrných k životnému prostrediu v kontexte starnutia obyvateľstva - Poláčková, Hana, 1968-
Spolu so starnutím obyvateľstva, ktoré pociťuje celá Európa, a rastom očakávanej dĺžky obyvateľstva, porastú nároky na zdravotnú starostlivosť, sociálnu starostlivosť a môžeme predpokladať aj zmenu v spotrebe domácností a dopytu. Týka sa to aj výroby a spotreby zdravotných pomôcok, napríklad plienok pre dospelých. Demografické prognózy hovoria nielen o rastu priemerného veku poproduktívnej skupiny obyvateľstva, aj o intenzívnom rase počtu obyvateľov v najstaršom veku. Tieto zmeny budú mať významný dopad na trh práce, čo sa začína prejavovať v zvyšovaní veku odchodu do starobného dôchodku. S tým súvisí problematika aktívneho starnutia a participácie ľudí vo vyššom veku na trhu práce. Cieľom tohto článku je upozorniť na problematiku dopytu po produktoch šetrných k životnému prostrediu v kontexte starnutia obyvateľstva v súvislosti s cieľmi Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj.