Claude Levi-Strauss and the Various Aspects of Sustainability - Ambrozy, Marián
Skúmanie rôznych aspektov dlhodobej udržateľnosti z pohľadu filozofa Clauda Leviho-Straussa. Jeho štrukturalistický prístup sa prejavuje najmä v antropológii a filozofii. Prekvapivé antropologické objavy Leviho-Straussa. Tieto objavy majú významné spojenie s algebrou. Následne ich zasadí do kontextu kritiky rasizmu a odsúdenia národov, ako menejcenných. Levi-Strauss formuluje koreláciu medzi udržateľnosťou, ekológiou, miestnymi biotypmi a kultúrnou diverzitou. Tvrdí, že kultúrna diverzita je možná len vtedy, ak sa zachováva právo ku kultúrnym osobitostiam a civilizačné poslanie a globalizácia sa neuplatňujú. Takéto modely tolerancie ku kultúrnej rozmanitosti vedú k nezávislosti osobitných komunít, a tým k zachovaniu originálnych modelov symbiózy. Nepriateľom udržateľnosti je globalizácia, civilizačné zjednotenie, porušovanie pôvodných kultúr, subkultúr a ich odlišností.