Empirical Research of Foreign Direct Investments Efficiency in the European Union on the Edge of Pandemic Outbreak - Džogan, Milan
Štúdia sa zameriava na dopady pandémie COVID-19 na ekonomiku a priame zahraničné investície v krajinách Európskej únie. Pomocou analýzy konštantnej a premenlivej návratnosti modelov v mierke a Malmquistovho indexu produktivity sme merali efektívnosť využívania ekonomických zdrojov v súvislosti s priamymi zahraničnými investíciami a hrubým domácim produktom. Tieto účinnosti boli hodnotené v roku 2019, pred úplným vypuknutím COVID-19, a v roku 2020, keď bola neistota a dôsledky pandémie najvýraznejšie.