Assessment of the Impact of Selected SDG and Circular Economy Indicators on the Economic Growth of EU Countries - Rybárová, Daniela, 1967-
Skúmanie vzťahu medzi vybranými indikátormi environmentálnej udržateľnosti a ekonomickou výkonnosťou krajín EÚ, reprezentovanou HDP, v období rokov 2013–2023. Pomocou panelových údajov za 27 krajín EÚ, analýza využíva korelačné a regresné techniky na skúmanie vplyvu ukazovateľov, ako sú materiálová stopa, produktivita zdrojov, energetická produktivita, emisie do ovzdušia, miera využitia obehového materiálu a stopa spotreby na ekonomický rast. Výsledky podčiarkujú rozhodujúcu úlohu efektívnosti zdrojov a udržateľnej spotreby pri dosahovaní ekonomického rastu pri riešení environmentálnych problémov. Tvorcovia politík sú vyzývaní, aby prijali cielené opatrenia na optimalizáciu vzťahu medzi hospodárskym rastom, spotrebou a udržateľným využívaním zdrojov.