Daň z finančných transakcií ako nástroj konsolidácie verejných financií na Slovensku - Stašková, Slavomíra, 1989-
Príspevok sa zaoberá zavedením dane z finančných transakcií na Slovensku, ktorá bola schválená ako súčasť konsolidačného balíčka na zlepšenie stavu verejných financií. Predmetom analýzy sú legislatívne, ekonomické a praktické aspekty implementácie tejto dane, jej očakávané prínosy, ako aj riziká spojené s jej zavedením. Výsledky predikujú potenciál zvýšenia daňových príjmov vo výške 700 miliónov eur ročne, ale zároveň identifikujú riziká, ako je zvýšenie nákladov pre podnikateľov, preferencia hotovostných platieb a presun finančných operácií do zahraničia. Predkladaný príspevok tiež identifikuje možné dopady na stabilitu finančného trhu, dostupnosť bankových služieb a súlad s legislatívou Európskej únie. Príspevok je jedným z príspevkov do diskusie o novozavedenej dani a jej vplyvu na ekonomiku Slovenska.