Štatistické metódy ako nástroj na posilnenie konkurenčnej výhody značky - Bocánová, Slávka, 1999-
Budovanie značky predstavuje strategický proces, ktorý prekračuje povrchové aspekty a zahŕňa základné hodnoty a atribúty, na ktorých je značka postavená. Tento článok skúma význam značky ako nehmotného aktíva, ktoré ovplyvňuje faktory, ako sú finančná podpora, sponzoring a celková udržateľnosť projektov. Moderné prístupy k brandingu využívajú štatistické metódy na analýzu údajov o spotrebiteľskom správaní, spokojnosti a preferenciách, čím podporujú strategické rozhodovanie podnikov. Článok detailne rozoberá deskriptívne a inferenčné štatistické metódy, ako je regresná analýza, modelovanie štrukturálnych rovníc a testy významnosti, ktoré prispievajú k hodnoteniu efektívnosti marketingových kampaní a optimalizácii brandingových stratégií. Zároveň zdôrazňuje úlohu umelej inteligencie a strojového učenia pri rozširovaní možností analýzy veľkých dát. Výsledky ukazujú, že efektívne využívanie štatistických metód môže značne zvýšiť hodnotu značky, podporiť diferenciáciu na trhu a posilniť lojalitu zákazníkov. Tento prístup predstavuje významný nástroj pre podniky v konkurenčnom prostredí.