Organisation for Economic Co-Operation and Development (OECD) and Its Impact on Tax Harmonisation: Amendment From 2024 - Kopčáková, Janka, 1994-
Medzinárodné organizácie majú vo svete svoje neodmysliteľné miesto. Základom medzinárodných organizácií je vytvárať komunity, ktoré zdieľajú rovnaký cieľ. V súčasnosti existuje na svete množstvo medzinárodných organizácií, či už je ich hlavným cieľom hospodárska činnosť krajín, environmentálna politika alebo ochrana ľudských práv. V kontexte medzinárodných organizácií sa spomína aj OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj). Vplyv tejto organizácie viedol aj k úprave dane z príjmu právnických osôb, v súčasnosti v 36 krajinách, s cieľom harmonizovať výšku daní v jednotlivých krajinách a následne eliminovať daňové raje. Cieľom tohto príspevku bolo predstaviť OECD a bližšie charakterizovať zmeny, ktoré boli zavedené od 01.01.2024 v rámci dane z príjmov právnických osôb.