Implications of Artificial Intelligence in Slovakian Education - Szaryszová, Petra, 1984-
Umelá inteligencia (AI) je významným nástrojom transformácie vzdelávania na Slovensku, ktorý prináša možnosti personalizácie vzdelávania, automatizácie administratívy a zvyšovania dostupnosti vzdelávacích zdrojov. Adaptívne vzdelávacie platformy umožňujú prispôsobenie obsahu individuálnym potrebám študentov, zatiaľ čo nástroje AI šetria učiteľom čas prostredníctvom automatizovaného hodnotenia a analýzy údajov o pokroku študentov. Zavedenie AI tiež stimuluje rozvoj digitálnych zručností potrebných na modernom trhu práce. Na druhej strane vznikajú výzvy, ako je digitálna nerovnosť, riziko straty osobného kontaktu a etické problémy súvisiace s ochranou súkromia. Kľúčové bude systematické vzdelávanie učiteľov, investície do infraštruktúry a pilotné projekty na efektívnu implementáciu AI v školskom prostredí. Pri zodpovednom používaní môže AI zásadne zlepšiť kvalitu vzdelávania na Slovensku. Autori sa snažili ukázať, ako dobre navrhnuté opatrenia môžu uľahčiť efektívnu implementáciu AI, riešiť aktuálne problémy a vybaviť slovenský vzdelávací systém na riešenie budúcich výziev digitálnej éry.