Anomaly Detection in Banking Transactions Using Self-Organizing Maps - Frívaldský, Marián, 1992-
Detekcia anomálií v bankových transakciách je kľúčová pre zachovanie bezpečnosti a integrity finančných systémov, najmä vzhľadom na rastúce objemy transakcií a sofistikované podvodné aktivity. Tento dokument skúma použitie samoorganizujúcich sa máp, prístupu strojového učenia bez dozoru, na identifikáciu anomálií v bankových transakciách. Boli analyzované kľúčové transakčné funkcie, ako je výška transakcie, typ, miesto, vek zákazníka, aby sa zistili odchýlky od bežného správania. Mapy efektívne zoskupujú vysokorozmerné údaje, čo umožňuje identifikáciu odľahlých hodnôt a vzorcov indikujúcich potenciálne podvody alebo chyby. Naše výsledky ukazujú, že samoorganizujúce sa mapy sa môžu prispôsobiť vyvíjajúcim sa vzorom a poskytnúť interpretovateľné vizualizácie anomálnej aktivity. Výskum poukazuje na potenciál SOM ako robustného, ​​škálovateľného a efektívneho nástroja na detekciu anomálií v bankovom sektore, ktorý rieši problémy, ako je nerovnováha údajov, monitorovanie v reálnom čase a obavy o súkromie.