Modern Instrumental Approaches to Modelling the Commercial Bank’s Financial Investment Policy - Serhiienko, Olena
Komplex moderných analytických prístupov k systematickému modelovaniu politiky finančného investovania komerčnej banky na základe medzinárodnej praxe. Autori skúmajú kľúčové aspekty modelovacích a analytických technológií, ktoré určujú strategické rozhodnutia bankových inštitúcií v oblasti finančného investovania, s prihliadnutím na globálne ekonomické a finančné trendy. Článok poukazuje na modelové a metodologické prístupy a nástroje používané na analýzu a prognózovanie trhových podmienok, rizík a ziskovosti v kontexte finančných investícií bánk. Cieľom výskumu je rozšírenie prístrojového aparátu a preukázanie významu úlohy technológie a implementácie širokého spektra metód a moderných medzinárodných prístupov k modelovaniu finančnej investičnej politiky komerčných bánk v smere strategického rozvoja v kontexte globálnych megatrendov. Výskum je založený na nástrojoch modelov priestorovej ekonometrickej analýzy (panelové dáta), adaptívneho predpovedania dynamických radov, multivariačnej analýzy dát, zhlukovej a diskriminačnej analýzy. Optimálne stratégie finančného investovania, ktoré prispievajú k zvýšeniu výkonnosti a stability komerčných bánk v moderných podmienkach globalizácie a finančnej nestability.