Using Artificial Intelligence in Supply Chain Management in the Electrotechnical Industry in Slovakia - Richnák, Patrik, 1988-
Umelá inteligencia (AI) je prísľubom transformácie mnohých aspektov obchodných operácií. Rýchly pokrok umelej inteligencie (AI) transformuje riadenie dodávateľského reťazca (SCM) v rôznych odvetviach. Cieľom príspevku bolo objasniť súčasné využitie umelej inteligencie v manažmente dodávateľského reťazca v podnikoch elektrotechnického priemyslu na Slovensku. V prvej časti príspevku boli zadefinované pojmy súvisiace s umelou inteligenciou v manažmente dodávateľského reťazca prostredníctvom znalostnej bázy, ktorá pozostávala z porovnávacieho skúmania. V tejto časti boli použité zahraničné akademické práce. V druhej časti príspevku boli vybrané otázky z dotazníkového prieskumu vyhodnotené a interpretované prostredníctvom deskriptívnej analýzy. Prieskum sa uskutočnil prostredníctvom elektronického dotazníka v 62 spoločnostiach so sídlom na Slovensku, ktoré pôsobia v elektrotechnickom priemysle. Použitím umelej inteligencie pri riadení dodávateľského reťazca môžu spoločnosti analyzovať údaje na predpovedanie dopytu, zefektívniť logistiku a prepravné trasy a určiť neefektívnosť v rámci svojich dodávateľských reťazcov.