Do Stories About Lying and Honesty Reduce Lie-Telling Behaviors in Children - Aydin, Muhammed Sukru
Klamstvo je negatívny jav, ktorý inšpiroval k teoretickému a aplikovanému výskumu, ako takéto správanie obmedziť. Štúdia sa zameriava na to, aby sa s pomocou experimentálneho dizajnu preskúmalo, či príbehy s tematikou čestnosti a lži ovplyvňujú správanie detí pri klamaní. Účastníci boli náhodne zaradení do troch rôznych experimentálnych skupín, v ktorých sa rozprával príbeh o čestnosti, o dôležitosti čestnosti, o krátkodobých negatívnych dôsledkoch klamstva a o tom, že klamstvo je hrozné správanie a má svoje dôsledky. Výsledky ukázali, že deti v kontrolnej skupine klamali častejšie ako deti vo všetkých experimentálnych skupinách. Analýzy vykonané na zistenie rozdielov medzi skupinami tiež odhalili, že deti, ktoré počúvali príbeh o čestnosti používali výrazne menej klamlivého správania v porovnaní s deťmi, ktoré počúvali príbeh o úprimnosti a deťmi v kontrolnej skupine.