Katolícka cirkev a absolutizmus 17. a 18. storočia - Vladár, Vojtech
V 16. storočí sa začala po úspešne presadenej protestantskej reformácii postupne formovať nová mapa rozdelenia kresťanského sveta na katolíkov a príslušníkov rôznych protestantských denominácií. I keď práva katolíkov boli obmedzované predovšetkým v protestantských krajinách, katolicizmus prichádzal o silnú pozíciu predchádzajúcich storočí i v štátoch katolíckych. Práve v nich sa začali čoraz viac presadzovať teórie o zvrchovanej absolutistickej moci monarchu, ktorá nemala byť obmedzovaná ani zo strany náboženských predstaviteľov, pápeža nevynímajúc.