The Composition Diagram of a Complex Process: Enhancing Understanding of Hierarchical Business Processes - Jurík, Pavol, 1987-
Nová metóda vytvárania diagramov na modelovanie obchodných procesov so zložitými vertikálnymi štruktúrami - Diagram kompozície zložitého procesu (Composition Diagram of a Complex Process - CDCP). Táto metóda rieši obmedzenia tradičných techník modelovania, ako sú BPMN, diagramy aktivít (AD) a procesné reťazce riadené udalosťami (EPC). Experiment sa uskutočnil na 277 študentoch z rôznych študijných programov a ročníkov, aby sa zistila účinnosť metód. Hlavným cieľom bolo zhodnotiť použiteľnosť a efektívnosť CDCP v porovnaní so zavedenými metódami so zameraním na dve primárne úlohy: interpretáciu a tvorbu diagramov. Výkon účastníkov bol hodnotený na základe objektívnych výsledkov úloh a subjektívnej spätnej väzby dotazníka. Výsledky naznačujú, že CDCP bola efektívna metóda pre úlohy čítania a kreslenia, prekonáva BPMN a EPC z hľadiska pochopenia a jednoduchosti použitia. Štatistická analýza rozptylu ukázala, že kým ročník štúdia výkon výrazne neovplyvnil, použitý študijný program a metóda mali významný efekt. Tieto zistenia zdôrazňujú potenciál CDCP ako dostupnejšieho a intuitívnejšieho nástroja na modelovanie obchodných procesov aj pre používateľov s minimálnymi predchádzajúcimi skúsenosťami.