Favorable Interest Rate on a Loan - Social Assistance or a Means of Obtaining Uncontrolled Income? - Dolíhalová, Miroslava
Trhovo orientovaná ekonomika a dynamické zmeny potrieb spoločnosti sa často spájajú s využívaním pôžičiek a úverov. Monitorovanie rastu zadĺženosti fyzických osôb a právnických osôb je dôležité z hľadiska stability finančného trhu. V optike fiskálnych záujmov štátu možno pôžičky vnímať práve v kontexte úrokov a ich posúdenia ako zdaniteľného príjmu. Nepriznaním zmluvného úroku ako zdaniteľného príjmu dochádza k naplneniu skutkovej podstaty daňového deliktu, ktorého odhalenie je pomerne náročné až takmer vylúčené. Uvedené platí osobitne pre fyzické osoby. Náš výskum ukázal, že v Slovenskej republike neexistuje mechanizmus, napríklad medzi bankami a správcom dane, ktorý by odhalil konanie daňovníka non lege artis, čím sa poškodzujú aj fiskálne záujmy štátu.