Centrální banky jako investoři a související střety zájmů - Gál, Václav
Centrálne banky začali byť v nedávnej minulosti pri napĺňaní cieľov svojich monetárnych politík býrazne agresívnejšie ako predtým. Jedným z prejavov tejto agresivity sú nákupy cenných papierov vydaných súkromnoprávnymi korporáciami. Takéto nákupy prinášajú nové právne otázky, pretože pri nich dochádza k stretu záujmov medzi zákonnými mandátmi centrálnych bánk a ich cieľmi ako investorov. V článku je najskôr zdokumentovaná nedávna história nákupov a vlastníctva korporátnych cenných papierov centrálnymi bankami. Potom sú identifikované a popísané vyvstávajúce strety záujmov, a na záver navrhnuté ich riešenie.