Ponuková povinnosť zamestnávateľa ako (domnelá) ochrana zamestnanca pred skončením pracovného pomeru - Kalinák, Natália
Cieľom článku je zhodnotiť, do akej miery súčasná právna úprava ponukovej povinnosti poskytuje zamestnancovi ochranu pred skončením pracovného pomeru. Autor príspevku popisuje súčasnú právnu úpravu a poukazuje na aplikačné problémy v praxi vyplývajúce zo strohej formulácie predmetnej povinnosti. Následne autor skúma vývoj právnej úpravy od roku 1965 až po súčasnosť, posudzuje dôvodové správy k jednotlivým právnym predpisom a hľadá motiváciu zákonodarcu, dôvody a argumentačné línie v prospech prijatých zmien a zachovaných ustanovení. V záujme podpory svojho stanoviska autor poukazuje na právnu úpravu ponukovej povinnosti v susedných štátoch, predovšetkým v Českej republike, ktorá vychádzajúc z rovnakého právneho predpisu zvolila odlišný prístup k ponukovej povinnosti. Práca identifikuje možné oblasti na zlepšenie a formuluje návrhy de lege ferenda.