Comparative Analysis of E-commerce Development in Sweden and Finland within Urbanization Contexts - Dzilská, Zuzana, 1994-
Cieľom štúdie je analyzovať vývoj sektora elektronického obchodu vo Fínsku v porovnaní so Švédskom na základe dostupnej segmentácie urbanizácie. Výskumná metóda zahŕňa zber a analýzu údajov dostupných v Eurostate. Výsledky štúdie naznačujú, že v dôsledku pandémie COVID-19 a z nej vyplývajúcich vládnych obmedzení došlo vo Fínsku k inému vývoju sektora elektronického obchodu ako vo Švédsku. Fínsko zaznamenalo väčší nárast obratu elektronického obchodu na predmestiach a vo vidieckych oblastiach, zatiaľ čo Švédsko zaznamenalo výraznejší nárast v sektore elektronického obchodu u jednotlivcov žijúcich v mestách. Okrem toho výsledok naznačuje, že aj po uplynutí najvýznamnejších období pandémie zostal počet nákupov uskutočnených prostredníctvom platforiem elektronického obchodu na vyššej úrovni ako počas obdobia pred pandémiou. Z toho vyplýva rastúca tendencia v počte nákupov uskutočnených prostredníctvom platforiem elektronického obchodu, čo je prípad oboch skúmaných krajín.