An Analysis of the Tourism Industry Competitiveness of Czech Regions - But, Tetiana
Tento článok analyzuje konkurencieschopnosť cestovného ruchu v Českej republike pomocou štatistických a ekonomických metód výskumu. Vedecký prínos tejto štúdie je definovaný tromi spôsobmi: štúdia konkurencieschopnosti odvetvia cestovného ruchu v 13 českých regiónoch a Prahe pomocou Porterovho modelu piatich síl konkurencie identifikovala významnú úroveň konkurencie medzi regiónmi a malý vplyv náhradných služieb; okrem toho sa na základe modelu odporúča využívanie náhradných služieb medzi susednými regiónmi v cestovnom ruchu mimo krajiny; výsledkom analýzy ABC, ktorá pokrýva všetky funkcie cestovného ruchu v českých regiónoch, je posilnenie postavenia silných regiónov v cestovnom ruchu znížením cien za služby cestovného ruchu; na základe výsledkov budovania strategickej mapy cestovného ruchu v českých regiónoch sa odporúča posilniť reklamné aktivity pre určité regióny, čím sa zvýši cash flow v cestovnom ruchu v českých regiónoch. Štúdia potvrdzuje, že cestovný ruch je jedným z odvetví, ktoré naďalej ťažia z konkurenčných výhod, čo by malo byť prínosom pre český cestovný ruch.