Vybrané právne aspekty nútenej správy nad zdravotnou poisťovňou - Hradiská, Viera
V podmienkach Slovenskej republiky je úlohou zdravotných poisťovní spravovať verejné prostriedky vyzbierané od subjektov verejného zdravotného poistenia v súlade s príslušnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, s cieľom ich využitia na úhradu zdravotnej starostlivosti. Zdravotné poisťovne sú teda správcami verejných prostriedkov, ktoré sa musia použiť na zákonom presne ustanovený účel (úhrada zdravotnej starostlivosti), pričom vykonávanie verejného zdravotného poistenia je činnosť vo verejnom záujme, pri ktorej sa hospodári s verejnými prostriedkami.