Princíp demokratickej podmienenosti členstva a jeho uplatňovanie a sankcionovanie v EÚ (k 20. výročiu vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie) - Klučka, Ján
Demokracia v zakladajúcich aktoch medzinárodných organizácií ako podmienka ich členstva. EÚ a podmienky k jej pristúpeniu pre členské štáty SVE. Klauzuly o ľudských práv v zmluvách EÚ s tretími štátmi a medzinárodnými organizáciami. Sankcie v prípadoch porušenia základných demokratických pravidiel členskými štátmi. Klady a zápory sankcií. Všeobecný režim podmienenosti na ochranu rozpočtu Únie.