Erózia základov demokratického poriadku a proces degradácie poľského parlamentarizmu po roku 2015 - Witkowski, Zbigniew
Budovanie demokratického štátu v Poľsku bolo prerušené v roku 2015 po tzv. nepriateľskom prevzatí ústavy a ústavného poriadku pravicovými politickými formáciami tzv. dobrej zmeny. Ide o zjavný dôsledok pomaly, ale celkom systematicky postupujúceho fenoménu "zániku právneho štátu". Autor skúma, či parlamentarizmus, ako jadro demokratického mechanizmu, dosiahol svoje hranice a stratil pritom svoju životnú silu.