Development of the Geopolitical Orientation of the Slovak Republic Since 1993 - Šandor, Filip
Článok analyzuje vývoj zahraničných vzťahov Slovenskej republiky v období rokov 1993 – 2022. Politicko-geografická analýza sa opiera o strategické zahraničnopolitické dokumenty a reálne politické interakcie SR s vybranými mocnosťami – USA, Rusko, Nemecko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Čína. Prienikom kritickej geopolitiky a klasickej geopolitiky sa aplikujú metódy dekonštrukcie textu vybraných strategických dokumentov vlád (programových vyhlásení vlád SR, zameraní zahraničnej politiky SR) v konfrontácii s reálnymi vonkajšími prejavmi ich zahraničnej politiky v podobe zahraničných návštev.