Evaluation of Cross-Border Cooperation in Czechia Since 1993: Euroregions on the Way to Authentic Cross-Border Regions? - Böhm, Hynek
Článok sleduje vývoj cezhraničnej spolupráce v Česku a jej inštitucionálny rozmer. Fungovanie inštitúcií je kľúčové pre cezhraničnú spoluprácu. Článok skúma existenciu inštitúcií, ktoré sú reprezentované existenciou a fungovaním pracovných skupín a ich efektívnosťou ako prijímateľov projektov, či už ide o väčšie projekty INTERREG alebo mikroprojekty. Cieľom článku je analyzovať cezhraničnú spoluprácu a cezhraničnú integráciu v českom pohraničí a predstaviť ich súčasné trendy. Primárne sú sledované české časti euroregiónov, avšak vzhľadom na ich cezhraničný charakter nemožno vylúčiť určité presahy. Článok vychádza z dlhodobého výskumu cezhraničnej spolupráce v českom pohraničí, vrátane analýzy literatúry, štatistických údajov a kvalitatívneho výskumu. Štatistická analýza sa zameriava najmä na dostupné informácie o projektoch INTERREG a mikroprojektoch riadených euroregiónmi. Analyzuje sa aj existencia a funkčnosť pracovných skupín.