Sovereign risk and Dutch Disease - Esquivel, Carlos
Za prítomnosti rizika zlyhania holandská choroba zosilňuje neefektívnosť sektorového rozdeľovania kapitálu. V modeli suverénneho zlyhania s komoditami a výrobou obchodovaného a neobchodovaného tovaru sa stimuly zlyhania zvyšujú, keď je viac kapitálu alokované do neobchodovanej výroby. Domácnosti to neinternalizujú, čím vzniká neefektívne veľký neobchodný sektor.