Inflation Synchronization and Shock Transmission Between the Eurozone and the Non-Euro CEE Economies: A wavelet Quantile VAR Approach - Alqaralleh, Huthaifa Sameeh
Skúmanie prelievania inflácie medzi krajinami strednej a východnej Európy (CEE) mimo eurozóny a eurozónou pomocou nového postupu, ktorý kombinuje výhody vlnkovej metodológie s parametrickým kvantilovým odhadom VAR. Navrhovaný postup umožňuje odhadnúť úroveň prelievania inflácie v rámci siete posudzovaných krajín v rôznych časových intervaloch a naprieč rôznymi inflačnými režimami. Empirická analýza odhaľuje vysokú mieru prelievania inflácie v rámci siete posudzovaných krajín, pričom hlavným prenášačom šokov je eurozóna. Úroveň prelievania sa však v rámci kvantilov inflácie líši. Výsledky odhadu naznačujú, že počas režimu vysokej inflácie je úroveň prelievania cez sieť oveľa vyššia ako pri prelievaní počas normálnych režimov inflácie. Tiež sa zistilo, že veľké šoky sa nešíria rovnakým spôsobom ako menšie šoky.